«Το ΝηΣί του Ανθρώπου» | Συνέντευξη του Νικόλα Σμυρνάκη στο maxmag.gr


Το κείμενο δημοσιεύτηκε αρχικά στo maxmag.gr (ΠΗΓΗ)

————

Ο Νικόλας Σμυρνάκης εισέβαλε με αυτοπεποίθηση στο χώρο της Λογοτεχνίας, διότι ψάχνει τις υπαρξιακές του ανησυχίες γι’ αυτό άλλωστε και συνεχίζει να γράφει.

Ο Νικόλας Σμυρνάκης είναι συγγραφέας, δημιουργός της φιλοσοφίας του Ανθρώπου στο ΝηΣί (IslandofMan Philosophy), ιδρυτής του IslandofMan Academy. Σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) και είναι κάτοχος τίτλου MBA (International MBA – ΑΣΟΕΕ). Για σειρά ετών δίδασκε το μάθημα «Στρατηγική και Καινοτομία» σε ιδιωτικό κολέγιο.
Έργα του κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο. Έχει διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και έχει λάβει δύο βραβεία διαδικτύου (e-awards). Έχει υπάρξει ομιλητής στο TEDx και με τα σεμινάριά του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχει απευθυνθεί σε χιλιάδες ανθρώπους. Τον εμπιστεύονται μεγάλοι ιδιωτικοί και δημόσιοι οργανισμοί.

Τα βιβλία του Η επιτυχία κρυβόταν στο κομοδίνο μου και Να ευτυχήσω για να πετύχω ή να πετύχω για να ευτυχήσω; (εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ) ήταν υποψήφια για τα βραβεία αναγνωστών το 2017 και το 2019 αντίστοιχα. Τόσο αυτά όσο και το βιβλίο-ημερολόγιο Γράψε τη δική σου Ιστορία έγιναν γρήγορα από τα ευπώλητα της κατηγορίας τους. Το τελευταίο του έργο έχει τίτλο Η ΑΛΗ8ΕΙΑ και προσκαλεί τον αναγνώστη σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στις 8 Ανθρώπινες Ανάγκες.

Τυρίνος, ο κλέφτης φόβων είναι το πρώτο παραμύθι του που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ σε εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια. Πρόσφατα ίδρυσε την IslandofMan Children Academy με απώτερο στόχο τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με έννοιες που αν τις είχαμε διδαχθεί στο σχολείο, θα μπορούσαν να αποτελέσουν το θεμέλιο για μια καλύτερη ζωή κι έναν πιο όμορφο κόσμο.

Όραμά του είναι να βοηθήσει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να βρουν τον σκοπό τους και να τους εξοπλίσει με τα μέσα που είναι απαραίτητα για να τον πραγματοποιήσουν

Επιμέλεια συνέντευξης:  Βασιλική Ευαγγέλου-Παπαθανασίου 

Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να ανακαλύψεις τη δική σου Αλήθεια;

Έχουμε την εντύπωση ότι σκοπός της ζωής είναι η επιτυχία και η καταξίωση. Σκοπός της ζωής, αν θέλετε τη γνώμη μου, είναι η Αλήθεια. Η Αλήθεια για τον εαυτό μας και τον κόσμο. Και η δυνατότητά μας να την εκφράζουμε.

Δεν είναι εύκολο να αποδεχτούμε ότι ακολουθούμε έναν τελείως διαφορετικό δρόμο από εκείνον που προστάζει η πιο αυθεντική μας φύση. Ούτε είναι εύκολο να πούμε στους άλλους αυτό που πραγματικά νιώθουμε. Να απελευθερωθούμε από σχέσεις που μας καταπιέζουν.

Κάθε Αλήθεια έχει κι ένα τίμημα. Για τον καθένα είναι διαφορετικό. Συνήθως το ανακαλύπτουμε αφού το πληρώσουμε. Το τίμημα που πληρώνουμε αν δεν ακολουθούμε την Αλήθεια των άλλων, είναι προσωρινό. Το τίμημα αν δεν ακολουθούμε τη δική μας Αλήθεια, είναι μόνιμο.

Το να είμαστε ψεύτικοι για να ικανοποιήσουμε τους άλλους έχει μεγαλύτερο τίμημα. Δεν εκτιμάμε τον εαυτό μας! Κι αυτό είναι ό,τι χειρότερο. Άσε που κερδίζουμε βραχυπρόθεσμα. Κανένα ψέμα δεν μένει κρυφό για πάντα.

Πείτε μας δυο λόγια για το βιβλίο Η ΑΛΗ8ΕΙΑ. Σε ποιους απευθύνεστε;

Ο ήρωας του βιβλίου Η ΑΛΗ8ΕΙΑ παλεύει να απαντήσει στο ερώτημα «Πώς θα κερδίσω την αγάπη των άλλων;». Ψάχνει τρόπο να αποκωδικοποιήσει το γρίφο της Αγάπης!

Συμβουλεύεται τον Πασκάλ Μπερνάρ, τον πιο επιδραστικό καλλιτέχνης της εποχής, ο οποίος του λέει ότι πρέπει να επισκεφτεί ένα νησί που δεν υπάρχει στον χάρτη, το ΝηΣί του Ανθρώπου, και να συναντήσει τους μελετητές των 8 Ανθρώπινων Αναγκών.

Μέσα από τη σύνθεση όσων μαθαίνει ανακαλύπτει μια Αλήθεια που ανατρέπει όλα όσα θεωρούσε μέχρι τότε αυτονόητα. Το ίδιο ταξίδι με τον Μαρτίνο, τον ήρωα, καλείται να κάνει και ο αναγνώστης. Προορισμός –ποιος άλλος;– η δική του Αλήθεια.

Ο ήρωας του βιβλίου παλεύει να απαντήσει στο ερώτημα «Πώς θα κερδίσω την αγάπη των άλλων;». Εσάς σας έχει απασχολήσει αυτή η ερώτηση;

Το ερώτημα αυτό διαμορφώνει κάθε λεπτό της ζωής, αφού σχετίζεται μ’ εκείνους με τους οποίους τη μοιραζόμαστε. Τους συνανθρώπους μας. Επηρεάζει το σήμερα, το αύριο, το μεθαύριο πάνω σε αυτόν τον πλανήτη. Από τη στιγμή που γεννιόμαστε και γαντζωνόμαστε σε ένα στήθος, μέχρι τη μέρα που αφήνουμε την τελευταία μας πνοή, ένα πράγμα ψάχνουμε. Αγάπη. Ο Μαρτίνος κάποια στιγμή κοιτά εξομολογητικά τον Πασκάλ Μπερνάρ, τον έτερο ήρωα του βιβλίου και του λέει. «Κύριε Μπερνάρ, αν ξέρω ότι οι άλλοι με αγαπούν, δεν θα φοβάμαι πια».

Το ερώτημα είναι άλλο. Πόσο παραγωγική είναι αυτή η αναζήτηση; Αλλά και ποιοι ψάχνουμε να μας αγαπήσουν; Κάποιοι; Όλοι; Κι αν δεν λάβουμε την αγάπη με τον τρόπο που θέλουμε, από εκείνους που θέλουμε, τι συμβαίνει; Πώς νιώθουμε; Η αξία μας προσδιορίζεται από τη γνώμη των άλλων; Πόσο ετεροπροσδιοριζόμαστε τελικά ως άνθρωποι;

Δίνουμε έμφαση οι άνθρωποι στην αγάπη των άλλων και ξεχνάμε ότι υπάρχουν τρία επίπεδα αγάπης. Η αγάπη που λαμβάνουμε, εκείνη που δίνουμε και η αγάπη απέναντι στον εαυτό μας.

Το ΝηΣί του Ανθρώπου, το συναντήσατε;

Το ΝηΣί του Ανθρώπου είναι ένα σύμβολο. Σύμβολο δύναμης, απόλαυσης, ελευθερίας πνεύματος, ισορροπίας, κίνησης, ζωής.

Το ΝηΣί του Ανθρώπου δεν είναι στου ωκεανού τη μέση. Είναι κοντά. Πιο κοντά από κει όπου το ψάχνουμε. Γι’ αυτό δεν το βρίσκουμε. Γιατί το ψάχνουμε μακριά.

Το ΝηΣί του Ανθρώπου είναι τόσο κοντά, που δεν μπορούμε να το δούμε. Έχουμε μάθει να κοιτάζουμε δεξιά, αριστερά, μπρος, πίσω, πάνω και κάτω. Δεν έχουμε μάθει να κοιτάζουμε εκεί όπου το ΝηΣί του Ανθρώπου βρίσκεται.

Εκεί όπου δεν μας έδειξαν να κοιτάζουμε, εκεί βρίσκεται. Εκεί όπου δεν μπορούμε να κοιτάξουμε, γιατί νομίζουμε πως δεν θα βρούμε τίποτα. Κι ας είναι τόσο κοντά. Δεν μάθαμε να κοιτάζουμε προς τα εκεί γιατί νομίζουμε πως μόνο με τα μάτια οι άνθρωποι κοιτάζουν.

Στο ΝηΣί του Ανθρώπου, οι άνθρωποι δεν κοιτάζουν με τα μάτια.

Στο ΝηΣί του Ανθρώπου, οι άνθρωποι δεν κοιτάζουν άλλο, γιατί όλα τα έχουν δει.

Στο ΝηΣί του Ανθρώπου, οι άνθρωποι όλα τα έχουν δει, γιατί μέσα τους κοιτάξανε.

Τι σημαίνει λοιπόν «Αλήθεια» και γιατί είναι σημαντικό να την αποδεχτούμε;

Η Αλήθεια αφορά κάθε πτυχή της ζωής μας. Τις σεξουαλικές μας προτιμήσεις, τις θρησκευτικές μας απόψεις, τη φιλοσοφία ζωής μας, τη δουλειά που θέλουμε να κάνουμε, τους ανθρώπους που επιθυμούμε ή που δεν επιθυμούμε κοντά μας.

Αν δεν την ψάξουμε, δεν τη βρούμε, δεν την αποδεχτούμε και δεν την εκφράσουμε στους άλλους δεν θα είμαστε ποτέ ελεύθεροι. Μπορεί κάποιος να την έχει βρει και να μην την έχει αποδεχτεί ή μπορεί να την έχει αποδεχτεί και να μην την εκφράζει. Και στις δύο περιπτώσεις μιλάμε για εγκλωβισμό.

Ο άνθρωπος που βρίσκεται εγκλωβισμένος στο φόβο, στα στερεότυπα, στα κοινωνικά «πρέπει», στη γνώμη των άλλων, δεν θα είναι ποτέ ευτυχισμένος. Του λείπει η αγάπη. Πρώτιστα, η αγάπη απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό.

Αλήθεια, είναι ό,τι αναζητάς. Ποιος, άραγε, ξέρει καλύτερα τη δική μας από εμάς; Πώς τη βρίσκουμε;

Για να τη βρούμε πρέπει να την ψάξουμε. Για να την ψάξουμε πρέπει να κοιταχτούμε στον καθρέφτη. Είτε πρόκειται για τη δουλειά μας, τις προτιμήσεις μας, τους ανθρώπους που θέλουμε ή δεν θέλουμε κοντά μας. Να έρθουμε σε επαφή με τις 8 Ανθρώπινες Ανάγκες μας. Να αναρωτηθούμε με ποιον τρόπο θέλουμε να τις εκπληρώνουμε.

Για να κοιταχτούμε στον καθρέφτη θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το φόβο. Να μην φοβηθούμε αποκλείεται. Το θέμα είναι αν θα επιμείνουμε παρόλο που θα φοβηθούμε. Αφού βρούμε, θα πρέπει να αποδεχτούμε την αλήθεια. Έπειτα να βρούμε τρόπο να την εκφράσουμε!

Τοξικοί άνθρωποι υπάρχουν και πώς τους αναγνωρίζουμε;

Όταν κάποιος μας κρίνει συνεχώς αρνητικά, μας υποτιμά, μιλάει απότομα, χρησιμοποιεί καθολικούς χαρακτηρισμούς, γκρινιάζει, σχολιάζει τους άλλους μπροστά μας, ίσως να είναι τοξικός για εμάς. Λέω τοξικός για εμάς γιατί για κάποιον άλλον μπορεί να μην είναι. Συχνά οι τοξικοί άνθρωποι μοιάζουν να είναι φτιαγμένοι από άλλο υλικό. Είμαστε ετερώνυμοι. Έχουμε άλλη αλήθεια, άλλες αξίες.

Αυτό ως ένα βαθμό θα μπορούσε να είναι υγιές αν υπήρχε σεβασμός στη διαφορετικότητα. Για να χαρακτηρίσουμε κάποιον τοξικό κατά πάσα πιθανότητα δεν μπορεί να αποδεχτεί την Αλήθεια μας. Αποδέχομαι την αλήθεια κάποιου φυσικά δεν σημαίνει την ενστερνίζομαι αλλά τη σέβομαι.

Το πιο σημαντικό είναι πως αισθανόμαστε με τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Και επειδή τα συναισθήματα σωματοποιούνται είναι σημαντικό να ακούμε το σώμα μας. Το αμέσως επόμενο ερώτημα είναι «Μήπως κάποιες φορές γινόμαστε κι εμείς τοξικοί για κάποιους;».

Η αποδοχή και η έκφραση της προσωπικής Αλήθειας οδηγεί στην επίγνωση της βαθιάς αξίας που έχουμε ως άνθρωποι αναφέρετε στο βιβλίο. Πόσο αξία δίνετε στην αυτοεκτίμηση;

Εκτιμώ την αυτοεκτίμηση και πιστεύω ότι έχει αξία η αυταξία. Παίζω λίγο με τις λέξεις αλλά το νόημα παραμένει ίδιο. Ο σημαντικότερος άνθρωπος στη ζωή μας είναι ο εαυτός μας. Αν δεν βρούμε τρόπο να χτίσουμε τη σχέση μας μαζί του, να τον εκτιμήσουμε, να τα βρούμε, να περνάμε καλά μαζί του, να τον αγαπήσουμε, είναι σαν να συγκατοικούμε με έναν άνθρωπο που δεν πολυσυμπαθούμε, προφανώς δεν εκτιμούμε ιδιαίτερα και εννοείται δεν αγαπάμε. Στενάχωρη συγκατοίκηση θα είναι αυτή, θα συμφωνήσετε.

«Πώς θα κερδίσω την αγάπη των άλλων;», μια ερώτηση που βρίσκει απάντηση;

Στο βιβλίο Η ΑΛΗ8ΕΙΑ ο ήρωας Μαρτίνος λαμβάνει απάντηση σε αυτήν την ερώτηση. Σε κάθε ερώτημα όμως δεν είναι πάντα η απάντηση το πιο σημαντικό. Καμιά φορά πρέπει να αναρωτιόμαστε αν έχει νόημα το ερώτημα.

Σχέδια για νέο βιβλίο υπάρχουν;

Το 2023 βγαίνει το επόμενο βιβλίο μου. Από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ εννοείται. Θα είναι κάτι ολότελα διαφορετικό από ό,τι έχω κάνει ως τώρα. Ανυπομονώ να το παρουσιάσουμε στους αναγνώστες όπως και να δω τις πρώτες αντιδράσεις τους. Πιστεύω ότι θα αποτελέσει μια ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη για εκείνους!

————–

Βρείτε το νέο βιβλίο του Νικόλα Σμυρνάκη  «Η ΑΛΗ8ΕΙΑ» εδώ.

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε
άρθρα, videos, αποφθέγματα, ενημερώσεις

YouTube Subscribe εδώ

 

Περισσότερες συνεντεύξεις:

Συνέντευξη του Νικόλα Σμυρνάκη στον Ελεύθερο Τύπο

Η ΑΛΗ8ΕΙΑ που δεν αγαπήσαμε – Συνέντευξη του Νικόλα Σμυρνάκη στην Κορίνα Ντούβλη – zougla.gr

Ένα βιβλίο με το οποίο θα κάνεις επένδυση ψυχής – Εργαστήριο Φυσικοθεραπείας Physio3kala, Δρ. Κωνσταντίνα Χάνου Τσόγια