Όλη η αλήθεια σχετικά με το βιβλίο με τη φιλοσοφία του ΑσΝ και το πού τελικά θα εκδοθεί | Νικόλας Σμυρνάκης

tumblr_inline_nx8x1tWleW1r1cwub_500

Η απόφαση ήταν ειλημμένη:

«Το βιβλίο αυτό δεν θα εκδοθεί σε οίκο. Θα βγει υπό την ομπρέλα του IslandofMan. Μάλιστα, μετά από μια σειρά ebooks, θα είναι το πρώτο έντυπο βιβλίο αλλά και το πρώτο ολοκληρωμένο έργο προσωπικής ανάπτυξης το οποίο θα εκδοθεί υπό την ομπρέλα του IslandofMan. Κάποιος θα μπορεί να το βρει και να το παραγγείλει από το site (www.IslandofMan.me) και σε κάποια επιλεγμένα βιβλιοπωλεία». Γιατί;

Γιατί:

Το 2009, νέος όσο και διψασμένος συγγραφέας, αποφάσισα να μην ακούσω τις Σειρήνες γύρω μου που με αποθάρρυναν να στείλω ένα μυθιστόρημά μου σε κάποιους οίκους. Τότε η έκδοση σε οίκο ήταν όνειρο ζωής και σαν τέτοιο έπρεπε να το αντιμετωπίσω. Οι πιθανότητες ήταν εναντίον μου καθώς ελάχιστα έργα πρωτοεμφανιζόμενων εκδίδονται. Η σκέψη μου όμως ήταν απλή: Αν δεν εκδοθεί αυτό, θα γράψω άλλο και θα το στείλω. Αν δεν εκδοθεί και το άλλο, θα γράψω επόμενο και θα στείλω και αυτό. Θα γράφω και θα στέλνω μέχρι κάποιο να εκδοθεί. Η ζωή είναι ένα παιχνίδι αριθμών. Αν το καταλάβεις, αγαπήσεις τους αριθμούς και είσαι έτοιμος να απολαύσεις το παιχνίδι και όχι μόνο τη νίκη, τότε σίγουρα κάποια στιγμή θα νικήσεις.

Μετά από περίπου έναν χρόνο και ενώ είχα ξεχάσει ότι το είχα στείλει, λαμβάνω ένα από τα πιο χαρούμενα τηλέφωνα της ζωής μου. «Κύριε Σμυρνάκη, ελπίζω να μην έχετε υπογράψει με άλλο οίκο γιατί θέλουμε πολύ να εκδώσουμε το έργο σας». Πετούσα στα σύννεφα. Ένιωθα τη χαρά του ευτυχισμένου, την ευτυχία του χαρούμενου. Υπέγραψα το συμβόλαιο και περίμενα. Μερικούς μήνες μετά άρχισαν τα τηλέφωνα να γίνονται βαριά. Κανείς δεν τα σήκωνε. Ήταν φανερό ότι με απέφευγαν. Ο συγκεκριμένος οίκος σταμάτησε την εκδοτική δραστηριότητα λόγω… (σίγουρα είχε τους λόγους του).

Μία από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις της ζωής μου έγινε μία από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες της ζωής μου. Άλλαξα το πλάνο δράσης μου. Σταμάτησα να περιμένω κάποιον να με ανακαλύψει. Μου δημιουργήθηκε η ανάγκη να διανείμω ελεύθερα τις ιδέες και τα έργα μου. Μόλις είχε ξεκινήσει η σχέση μου με την ψηφιακή λογοτεχνία.

Αρκετοί άνθρωποι, διαδικτυακοί αναγνώστες ανταποκρίθηκαν σε αυτό το ακόμα νέο για την εποχή εγχείρημα. Με πολλή δουλειά, ανάγκη για έκφραση, διάθεση για πρωτοπορία, νομίζω καταφέραμε με αρκετούς άλλους συγγραφείς, καλούς φίλους σήμερα και συνεργάτες σε αρκετά συλλογικά εγχειρήματα, στα οποία συμμετείχαμε ή συνδημιουργήσαμε, κάτι πρωτότυπο για την εποχή. Συμμετείχαμε στη διάδοση του ηλεκτρονικού βιβλίου αλλά και στην ελεύθερη διανομή αρκετών έργων.

Η αρνητική εμπειρία μου με τους οίκους αλλά και η διάθεσή μου να συνεχίσω να διανείμω τις ιδέες της φιλοσοφίας του Ανθρώπου στο ΝηΣί χωρίς περιορισμούς, με οδήγησε στην απόφαση να εκδώσω το βιβλίο με τις αρχές αυτής της φιλοσοφίας αλλά και εκατοντάδες αποφθέγματα του Ανθρώπου στο ΝηΣί υπό την ομπρέλα του IslandofMan. Τώρα ίσως αναρωτιέστε τι εννοώ χωρίς περιορισμούς; Το ότι αναγράφεται κάτι μέσα στο βιβλίο δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποτελεί μέρος ενός άρθρου ή μιας διαδικτυακής εκπομπής. Το ότι τα αποφθέγματα είναι όλα μαζεμένα στο βιβλίο, δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουν ελεύθερα να εμφανίζονται στο διαδίκτυο. Αυτό για μένα ήταν προαπαιτούμενο. Δεν ήμουν σίγουρος ότι θα ήταν και για έναν μεγάλο οίκο.

Το πρώτο έντυπο βιβλίο, λοιπόν, υπό την ομπρέλα του IslandofMan ήταν έτοιμο να εκδοθεί. Ο τίτλος έτοιμος, το εξώφυλλο έτοιμο. Όλα έτοιμα. Ο χρόνος έκδοσης, όπως είχα υποσχεθεί σε πολλούς φίλους που με ρωτούσαν, το φθινόπωρο του 2015. Τώρα δηλαδή.

Και τότε… έλαβα ένα email από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ: «Θα θέλαμε να συζητήσουμε την πιθανότητα να εκδώσουμε το βιβλίο σας».

Οι σκέψεις μου ήταν οι εξής:

1) Εντυπωσιακό που ενδιαφέρθηκε για το βιβλίο ο καλύτερος οίκος προσωπικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, ο οποίος εκδίδει Tony Robbins και Robin Sharma, μεταξύ άλλων εξαιρετικών συγγραφέων.

2) Τι θα σημαίνει η έκδοση του βιβλίου στη ΔΙΟΠΤΡΑ;

3) Αν η απόφασή μου είναι θετική, θα πρόδιδα κάποιες από τις αρχές μου;

4) Αν η απόφασή μου είναι αρνητική, θα χανόταν μια μεγάλη ευκαιρία να διαδοθούν οι ιδέες της φιλοσοφίας του Ανθρώπου στο ΝηΣί και άρα να βοηθηθούν όσο δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι;

Το φλερτ κράτησε μήνες. Η στάση των ανθρώπων όμως πίσω από τον οίκο με έκαναν τελικά να καταλάβω το εξής:

Μοιραζόμαστε με τη ΔΙΟΠΤΡΑ το ίδιο όραμα. Η διάθεσή μας είναι όχι να ικανοποιήσουμε αλλά να κάνουμε χαρούμενους όσο περισσότερους ανθρώπους μπορούμε, με κάθε μέσο. Το συγκεκριμένο βιβλίο απλά θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα όπλα τα οποία θα έχουμε στη διάθεσή μας για να πετύχουμε αυτόν τον σκοπό. Ο στόχος δεν είναι να πετύχει το βιβλίο αλλά να αγγίξει την ψυχή όποιου το διαβάσει. Να κάνει διαφορά στην καθημερινότητά του. Αν πετύχουμε αυτόν τον σκοπό τότε –και μόνο τότε– το βιβλίο αξίζει να πετύχει. Και καλώς θα πετύχει.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Βίκυ Κατσαρού, την επιμελήτρια σπουδαίων συγγραφέων στον χώρο της προσωπικής ανάπτυξης, όπως του Robin Sharma, επιμελήτριας του βιβλίου αυτού αλλά και μέλος της ομάδας του Ανθρώπου στο ΝηΣί. Επίσης, ένα ευχαριστώ στον Γιάννη Πλιώτα, έναν εξαιρετικά δημιουργικό άνθρωπο που πίστεψε από την αρχή σε αυτήν τη συνεργασία και το έδειξε με κάθε τρόπο.

Φυσικά σε όλη τη δημιουργική ομάδα της ΔΙΟΠΤΡΑΣ που με έκαναν να νιώσω ότι για εκείνους δεν είναι απλώς ένα ακόμα βιβλίο αλλά ένας τρόπος να γίνει πραγματικότητα το όραμα για έναν κόσμο με περισσότερους χαμογελαστούς ανθρώπους.

Και επίσημα, λοιπόν, ανακοινώνω τη συνεργασία μου και όλης της ομάδας του Ανθρώπου στο ΝηΣί με τον εκδοτικό οίκο ΔΙΟΠΤΡΑ.

Νικόλας Σμυρνάκης

tumblr_inline_nx8xnfxSDD1r1cwub_500

Από αριστερά προς τα δεξιά η Καλλιόπη Χαραλαμπάκη, ο Μάνος Νικολόπουλος, ο Γιάννης Πλιώτας, ο Νικόλας Σμυρνάκης και η Βίκυ Κατσαρού

tumblr_inline_nx8y18hCZb1r1cwub_500

Υπογραφές. Πολλές υπογραφές.

tumblr_inline_nx8y1igrZE1r1cwub_500

Μια απλή selfie