Ο «Τυρίνος» του Νικόλα Σμυρνάκη στο Δεύτερο Πρόγραμμα

Παρέα με τον Τυρίνο ο Νικόλας Σμυρνάκης συναντήθηκε με την υπέροχη Ιωάννα Νιαώτη στο Δεύτερο Πρόγραμμα και στην Κόκκινη Σβούρα.
Ακούστε εδώ το απόσπασμα από την ραδιοφωνική εκπομπή.
Μίλησαν για τους συμβολισμούς του παραμυθιού «ΤΥΡΙΝΟΣ. Ο Κλέφτης Φόβων». Η Τυράπεζα με τους Τυρέμπορες κι τους Τυραπεζίτες συμβολίζει την αδικία. Αν δεν αναδείξουμε την αδικία, πώς θα την αντιληφθούν τα παιδιά όταν τη συναντήσουν εκεί έξω;
Είναι έκδηλη η εσωτερική πάλη του ήρωα. Η αρχική επιλογή του είναι να κλέψει την Τυράπεζα του υπονόμου. Τα λάθη είναι μέσα στη ζωή. Σημασία έχει ότι προσπάθησε να διορθώσει το λάθος και να αποκαταστήσει την αδικία με άλλο τρόπο.
Προγραμματιστήκαμε από παιδιά να μην κάνουμε λάθη. Νομίζουμε πως είναι λάθος να κάνεις λάθος. Στην ίδια λογική, μας μεγάλωσαν για να μην αποτύχουμε. Και για να μην αποτύχουμε προσπάθησαν να βγάλουν από τον δρόμο μας τα εμπόδια, τα λάθη. Ξέχασαν να μας πουν ότι δεν υπάρχει δρόμος ουσίας χωρίς εμπόδια.
Ο Τυρίνος κάποια στιγμή συνειδητοποιεί ότι έχει μια εκπληκτική σούπερ δύναμη, μια δύναμη που μπορούν να αποκτήσουν όλα τα παιδιά. Και όλοι οι μεγάλοι. Ούτε πετάει, ούτε σκαρφαλώνει σε τοίχους.
Καταλαβαίνει ότι μπορεί να επιλέξει ο ίδιος αν θα κάνει αυτό που φοβάται, παρόλο που φοβάται. Και όταν αυτό συμβαίνει, ο φόβος καταλαγιάζει.
Όλες αυτές οι έννοιες δεν αφορούν μόνο τα παιδιά αλλά κι εμάς τους μεγάλους. Γιατί ο φόβος αλλάζει μορφές αλλά δεν εξαφανίζεται καθώς μεγαλώνουμε.
Δεν φοβόμαστε πια το σκοτάδι αλλά την αποτυχία, την απόρριψη, τη μοναξιά, το θάνατο. Ας αφήσουμε λοιπόν τον Τυρίνο να μας βοηθήσει να μετατρέψουμε το φόβο σε φίλο.
★ Το παραμύθι «Τυρίνος: Ο κλέφτης φόβων» συνοδεύεται από το ομώνυμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο διατίθεται ελεύθερα για χρήση από γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά.

★ Το παραμύθι περιέχει QR code που οδηγεί στην αφήγηση από τον ίδιο τον συγγραφέα.

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε
άρθρα, videos, αποφθέγματα, ενημερώσεις