Είμαστε όλοι “γκέι” | Νικόλας Σμυρνάκης

2619145460_a6b68bfa2c_z

Διαιωνίζοντας το είδος σου εσύ λοιπόν, έχεις τη μεγαλύτερη ευθύνη από όλες. Τη μεγαλύτερη ευθύνη από όλους. Να κάνεις το γιο σου να αγαπάει τον συνάνθρωπο του και να τον αγαπάς και εσύ, το γιο σου εννοώ, είτε εκείνος αγαπά αγόρι είτε αγαπά κορίτσι.

——

Αυτονόητο σημαίνει αυταπόδεικτο. Το αυτονόητο είναι αξίωμα; Αυτονόητο σημαίνει πέρα από κάθε αμφισβήτηση.

Κι όμως το αυτονόητο, όταν συναντιέται με τους ανθρώπους, πηγαίνει τόσο ενάντια στη φύση του. Κι αυτό γιατί ενώ θα έπρεπε να μην ασχολούμαστε με αυτό, αν δεν το υπενθυμίζουμε, πεθαίνει. Δεν θέλει υπενθύμιση ο ήλιος για να κουρνιάσει στη δύση, η νύχτα για να διαδεχτεί τη μέρα. Ο άνθρωπος, όμως, θέλει υπενθύμιση για να μην καταστρέψει τον πλανήτη, για να μην αδικήσει το διπλανό του.

Σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους τα αυτονόητα όταν δεν υπενθυμίζονται σταματάνε να υφίστανται. 

Φυσιολογικό είναι αυτό που προέρχεται από βαθιά μέσα μας, εκφράζεται ως ανάγκη, που μετατρέπεται σε έντονη επιθυμία. Π.χ. είναι φυσικό να είναι κάποιος γκέι αφού έχει την ανάγκη να είναι και αφού δεν ενοχλεί κανέναν. Όπως φυσικό να είναι κάποιος στρέιτ αφού έχει την ανάγκη να είναι και αφού δεν ενοχλεί κανέναν. Αυτά θα έπρεπε να είναι αυτονόητα. Κι όμως. Είναι;

“Όχι, δεν είναι” πετάγεται ο αυτονόητος στρέιτ, “Φυσική είναι μόνο η ένωση δύο ετερόφυλων γιατί αυτή και μόνο γεννά απογόνους”.

Ο αυτονόητος γκέι παίρνει το λόγο: “Αφού πιστεύεις ότι δεν μπορούμε να υπάρχουμε γιατί δεν διαιωνίζουμε το είδος, να σε ρωτήσω τούτο:

Ήσουν εκεί όταν ο πρώτος άντρας πλησίασε την πρώτη γυναίκα για να της κάνει έρωτα; Τον άκουσες να λέει «θα σε κάνω δική μου για να κάνουμε παιδιά» ή μήπως «θα σε κάνω δική μου για να σβήσω τη φλόγα απ’ τα σκέλια μου»; Ποιος είναι λοιπόν ο προορισμός του έρωτα; Γιατί ενοχοποιήσαμε τόσο την ευχαρίστηση που δημιουργεί ώστε να απαγορεύουμε σε κάποιους να την αναζητούν με όποιον τρόπο επιθυμούν;”.

Λέει τότε ο αυτονόητος στρέιτ, “Αν όλοι γίνουν σαν εσένα θα σταματήσουμε να υπάρχουμε. Υπάρχοντας απειλείς τη φυσική ισορροπία”.

Και ο αυτονόητος γκέι συμπληρώνει. “Και λοιπόν; Μήπως έχεις υπερτιμήσει το ανθρώπινο γένος τόσο που πιστεύεις ότι, αν εκλείψει, θα λείψει στον πλανήτη και στα υπόλοιπα ζώα; Η αλήθεια είναι ότι θα ανασάνει και πάλι; Αλλά και εδώ η αυτονόητη φύση έχει μεριμνήσει. Έχει γεννήσει κάποιους σαν εμένα και κάποιους σαν εσένα για να υπάρχει ισορροπία.

Διαιωνίζοντας το είδος σου εσύ λοιπόν, έχεις τη μεγαλύτερη ευθύνη από όλες. Τη μεγαλύτερη ευθύνη από όλους. Να κάνεις το γιο σου να αγαπάει τον συνάνθρωπο του και να τον αγαπάς και εσύ, το γιο σου εννοώ, είτε εκείνος αγαπά αγόρι είτε αγαπά κορίτσι. Να κάνεις την κόρη σου να αγαπάει τον συνάνθρωπό της και να την αγαπάς κι εσύ, την κόρη σου εννοώ, είτε εκείνη αγαπά κορίτσι είτε αγαπά αγόρι. Ξέρεις τίποτα πιο αυτονόητο από αυτό, αυτονόητε στρέιτ. Ξέρεις τίποτα πιο φυσιολογικό από αυτό;”.

Είμαστε όλοι γκέι σημαίνει είμαστε ελεύθεροι να είμαστε ελεύθεροι. Είμαστε ελεύθεροι να εκφράζουμε την ελευθερία μας από τη στιγμή που δεν επιτίθεται στην ελευθερία του συνανθρώπου μας.

Κάντε έρωτα. Όχι κριτική.

Αγαπήστε, μην κρίνετε. Όχι γιατί θα κριθείτε αλλά γιατί χάνετε χρόνο από παραγωγικές πράξεις και συναισθήματα.

Ας μην ξεχνάμε: Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων. Αυτοί που ζουν κι αυτοί που σχολιάζουν τη ζωή εκείνων που τη ζούνε.

Την αγάπη μου
Ευχές για μια αριστουργηματική ζωή
Νικόλας Σμυρνάκης

photo by See-ming Lee 李思明 SML’s