Νικόλας Σμυρνάκης | Οι θαλάσσιες τίγρεις επιτίθενται

tumblr_m1lljskyaG1r4hp3vo1_r1_400

διήγημα δημοσιευμένο στο περιοδικό ποίησης και άλλων αμαρτημάτων “Το Παράθυρο”, 2012

Ήμουν τυχερός, πολύ τυχερός. Προφανώς δεν με επέλεξαν γιατί θεώρησαν ότι είχα περισσότερες πιθανότητες να ξεφύγω. Είναι άδικο, αλλά πάντα την πληρώνουν οι πιο αδύναμοι.

Άδικο! Πόσο σχετικό είναι κι αυτό. Το άδικο για κάποιους αποτελεί το λόγο ύπαρξής μου σήμερα. Κι αυτό δεν μπορεί να είναι άδικο.

Γιορτινές μέρες, όλοι ντυμένοι στην πένα. Έπινα τον καφέ μου στο κέντρο της πόλης με καμπόσους από τους καλοντυμένους συμπολίτες μου. Κάτι τέτοιες ευκαιρίες περιμένουν και οι θαλάσσιες τίγρεις για να επιτεθούν. Άφθονη λεία, εύκολα θηράματα. Στα λεξικά φράσεών μας, δίπλα στη φράση «εύκολο θήραμα» θα έπρεπε να βάλουν τη φωτογραφία εκατό ανθρώπων καθισμένων σε μια καφετέρια να ρουφούν τον καφέ τους λαίμαργα και να κοιτούν ανήσυχα δεξιά κι αριστερά για πιθανό διώκτη.

Θυμάμαι ότι ίσα που ακούστηκαν κάτι φωνές από απόσταση να αχνοπρολογίζουν την επίθεση αλλά πού να προλάβουμε να αντιδράσουμε. Μουλωχτά ζώα. Κολυμπούν ως το λιμάνι, βγαίνουν γρήγορα στο μώλο και αναπτύσσουν τεράστιες ταχύτητες. Μέχρι να τις δουν οι πρώτοι άνθρωποι και να ειδοποιήσουν, έχουν ήδη φτάσει στον προορισμό τους. Ναι, πάντα ξέρουν που χτυπούν. Και πότε. Πέρυσι την ίδια εποχή είχαν φάει καμπόσους στο καφέ “Τουλούζ”.

Όσο γρήγορα τρέχουν, κολυμπούν. Διανύουν μεγάλες αποστάσεις υποβρυχίως οπότε είναι δύσκολο να τις εντοπίσει κανείς. Και κυνηγούν πάντα σε αγέλες. Έτσι προστατεύονται αλλά και περικυκλώνουν τα θύματά τους.

Όταν χίμηξαν στην καφετέρια, άλλοι άρχισαν να τρέχουν, άλλοι παρέμειναν στη θέση τους κοκαλωμένοι να τρέμουν σύγκορμοι κι άλλοι έπεσαν στα γόνατα και κάλυψαν τα κεφάλια τους. Ειδικά οι τελευταίοι, δεν ξέρω τι νόμιζαν ότι θα καταφέρουν. Πρέπει να είχαν δει κανένα ντοκιμαντέρ του στυλ «πώς να προστατευτείς όταν σου επιτεθούν σκυλάγριοι», και μπέρδεψαν τα ζώα. Το λέω γιατί οι θαλάσσιες τίγρεις καταπίνουν, σα σε σφηνάκι, χέρια, κεφάλι και τον μισό κορμό μαζί.

Όσοι τρέξαμε γλιτώσαμε κι αυτό γιατί πάντα αυτοί που μένουν είναι αρκετοί για να χορτάσουν την πείνα των μεγαλόζωων. Δεν κράτησε δέκα λεπτά η επίθεση και η βρώση των θυμάτων και οι θαλάσσιες τίγρεις εξαφανίστηκαν όπως είχαν εμφανιστεί. Εδώ θα ταίριαζε το «από το πουθενά» αλλά ό,τι ταιριάζει με κάτι άλλο, δε συμβαίνει αναγκαστικά. Αφού εμφανίστηκαν από κάπου και συγκεκριμένα από το λιμάνι, δεν μπορεί παρά από κει να εξαφανίστηκαν.

Οι περισσότεροι από εμάς επιστρέψαμε στις όποιες θέσεις είχαν μείνει όρθιες και συνεχίσαμε τα υπολείμματα καφέ ή παραγγείλαμε άλλους. Δεν υπάρχει πιο ασφαλές καταφύγιο από το σημείο στο οποίο έχουν μόλις επιτεθεί οι θαλάσσιες τίγρεις. Άλλα μεγαλόζωα δεν πρόκειται να έρθουν σύντομα γιατί έχουν προλάβει πριν φύγουν να σημαδέψουν κατουρώντας την περιοχή και εκείνες είναι αρκετά χορτασμένες ώστε να μείνουν σε απόσταση για μερικές ημέρες. Η μυρωδιά των κάτουρων και του ωμού κρέατος συνηθίζεται γρήγορα. Οι πρώτες δύο, τρεις επιθέσεις είναι δύσκολες.

Ναι, είναι αλήθεια πως τις έχουμε συνηθίσει αυτές τις επιθέσεις. Μια ζωή προσπαθούμε ξεφύγουμε από δαύτες και άλλες όμοιές τους. Μάχη μας την έμαθαν τη ζωή από όταν ήμασταν νιάνιαρα και κρυβόμασταν από τις σπουδαιο-ύαινες – εκείνη την εποχή ήταν ο πιο σημαντικός εχθρός μας – μάχη εξακολουθεί να είναι και τώρα, μόνο που έχει αλλάξει ο εχθρός.

Να πω την αλήθεια, άλλη ζωή δεν μπορώ να φανταστώ. Μια ζωή χωρίς κυνηγητό και αγώνα για να παραμείνω ζωντανός, μου φαίνεται σχεδόν παράλογη. Μάλλον, καλύτερα, μου φαίνεται αφύσικη.

Πώς θα ήταν διαμορφωμένη μια κοινωνία που δεν υπακούει τους νόμους της ζούγκλας; Πώς θα ζούσαμε αν ήμασταν λιγότερο ευάλωτοι, αν μόνο τρώγαμε τα υπόλοιπα ζώα και δεν μας έκαναν ό,τι κάνουμε και εμείς σε ουκ ολίγα από δαύτα;

Αν δεν προετοιμαζόμουν στη μισή ζωή μου για να ξεφύγω από τους διώκτες μου που θέλουν να με φάνε ζωντανό, ώστε την υπόλοιπη μισή ζωή μου να τρέχω να τους ξεφύγω, τότε… Αλήθεια, τι θα έκανα; Θα έπρεπε να βρω κάτι εξίσου δημιουργικό να κάνω και στα δύο μισά της ζωής μου. Άσε τώρα, δεν είμαστε για τέτοια.

 

Μάθετε περισσότερα για το IslandofMan Success Coaching

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε
αποφθέγματα, συμβουλές, videos, ενημερώσεις

YouTube Subscribe εδώ

Χριστουγεννιάτικη προσφορά success coaching