Σκοπός της ζωής μου είναι…. | Νικόλας Σμυρνάκης

Παρακάτω θα βρείτε την απάντηση του Νικόλα Σμυρνάκη σε μια φίλη του Ανθρώπου στο ΝηΣί που αναζητά το σκοπό της ζωής της. Την ευχαριστούμε που μας επέτρεψε να τη δημοσιεύσουμε.

“Θέλω να εστιάσω σε ένα σκοπό (ή νομίζω ότι έχω σκοπό) αλλά δεν ξέρω τι συμβαίνει και διαρκώς τον χάνω ή τον αναβάλλω. Θέλω βοήθεια νομίζω”.


Εξαιρετική καλημέρα! Σημασία έχει ότι ξέρεις τι χρειάζεσαι, τι σου λείπει αλλά και ότι είσαι διατεθειμένη να κάνεις κάτι για αυτό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά αλλά δεν το “γνωρίζουν”. Δηλαδή δεν το συνειδητοποιούν άρα δεν αλλάζουν το πλάνο δράσης τους. Με τις ίδιες πράξεις διαφορετικά αποτελέσματα φυσικά δεν πρόκειται ποτέ να έρθουν.

Αυτό λοιπόν είναι το πρώτο βήμα. Η συνειδητοποίηση.

Το ότι ζητάς βοήθεια είναι επίσης πολύ σημαντικό. Δείχνει ότι είσαι γενναία. Αυτός άλλωστε είναι ο δικός μου σκοπός ζωής. Να βοηθήσω άλλους να βρουν το σκοπό τους.

Χωρίς σκοπό, είμαστε τρένα χωρίς ράγες, πλοία χωρίς πυξίδα. Η ζωή αποκτά νόημα μόνο όταν έχεις δώσει πειστική απάντηση στην ερώτηση “Γιατί ζω;”.

Μια απάντηση που να σε κάνει να ξυπνάς πριν το ξυπνητήρι το πρωί και να κοιμάσαι με ένα χαμόγελο κάθε βράδυ.

Το “πραγματικό εγώ” μας ξέρει την απάντηση στην ερώτηση αυτή απλά πρέπει να μάθουμε να το ακούμε.

Πρέπει να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου να αναρωτηθεί τι αγαπάει, τι επιθυμεί, ποιες είναι οι βαθύτερες ανάγκες σου, τι σου δίνει ευχαρίστηση, τι σε δυσαρεστεί, τι σε διασκεδάζει.

Κάνοντας τις σωστές ερωτήσεις στον εαυτό σου, θα λάβεις τις σωστές απαντήσεις. Αν ρωτάς “τι μου φταίει” ή “γιατί δεν έχω ανακαλύψει ακόμα το σκοπό μου” θα παίρνεις λάθος απαντήσεις.

Αν κάνεις σωστές ερωτήσεις, θα πάρεις αργά ή γρήγορα σωστές απαντήσεις. Μερικές σωστές ερωτήσεις:

Τι θα έκανες αν είχες άπειρα χρήματα και χρόνο;

Αν έπρεπε να κανείς κάτι, αλλά να μην πληρώνεσαι για αυτό, τι θα ήταν;

Αν είχα ένα μαγικό ραβδάκι και μπορούσα να εκπληρώσω τρεις ευχές σου, ποιες θα ήταν;

Για ποιο λόγο ζεις;

Όταν γεννήθηκες τι γράφτηκε στο συμβόλαιο της ζωής για εσένα και υπέγραψες εσύ;

Ποιος είναι ο σκοπός της ζωής σου;

Ο σκοπός είναι σαν τον έρωτα. Όταν τον έχεις βρει, το ξέρεις. Δεν αναρωτιέσαι. Δεν τον χάνεις. Μόλις τον βρεις όλα καθαρίζουν. Όταν γνωρίζεις το “γιατί” (δηλαδή το σκοπό πίσω από το στόχο) το “πώς” βρίσκει τρόπο να υλοποιηθεί.

Στη διάθεσή σου.

Η απάντησή της:

Δεν ξέρω πώς να σε ευχαριστήσω. Ήσουν εκεί αλλά δε σε έβλεπα. Έχω τις απαντήσεις για τις σωστές ερωτήσεις. Η απάντηση που δίνω, η πιο καταπληκτική όλων, είναι μία. Θέλω να ζωγραφίζω.

Σχετικότατα άρθρα:

Γίνονται τα όνειρα πραγματικότητα;

Μάθημα ζωής από έναν 9χρονο

Δύο συστατικά επιτυχίας και ευτυχίας