ΕΣΥ κι ΕΓΩ! Η απόλυτη λύση στην κρίση των ΑΤΜ και του δημοψηφίσματος | Νικόλας Σμυρνάκης

tumblr_inline_nqqx4wXZoE1r1cwub_500

Σε σχέση με τις προκλητικές εξελίξεις που ζούμε τις τελευταίες ημέρες, ας ξεκινήσουμε από την αρχή:

“Η ζωή είναι πολύ μικρή για να αγχώνεσαι για κάτι που δεν αλλάζει και εσύ πολύ ικανός για να αγχώνεσαι για κάτι που αλλάζει”. 

Ό,τι έγινε μέχρι τώρα εμπίπτει στην πρώτη κατηγορία (Η ζωή είναι πολύ μικρή για να αγχώνεσαι για κάτι που δεν αλλάζει…) και ότι θα γίνει μετά την Κυριακή, την ημέρα του δημοψηφίσματος, στη δεύτερη κατηγορία (…και εσύ πολύ ικανός για να αγχώνεσαι για κάτι που αλλάζει). Δεν αλλάζει απλά, αλλάζει από σένα. Πώς; Παίρνοντας θέση.

Πάμε τώρα στο επόμενο:

“Ένα γεγονός δεν το αλλάζεις. Την μετάφρασή σου σε αυτό και την αντίδρασή σου σε αυτό, τα αλλάζεις. Κυριάρχησε στα γεγονότα”.

tumblr_inline_nqqx62Ky9S1r1cwub_500

Αφού λοιπόν το συγκεκριμένο γεγονός δεν αλλάζει, ας προσπαθήσουμε αλλάζοντας τη μετάφρασή μας, να λάβουμε το καλύτερο που μπορούμε από τη δεδομένη κατάσταση. Πώς αλλάζουμε την μετάφραση; Αλλάζοντας τις ερωτήσεις που θέταμε μέχρι τώρα. Από “γιατί να συμβεί αυτό;”, “μα τι πάθαμε;”, “είναι δυνατόν;”, καθόλου παραγωγικές ερωτήσεις που θα οδηγήσουν σε διόλου παραγωγικές απαντήσεις, άρα διόλου παραγωγικές σκέψεις, άρα αντίστοιχα συναισθήματα, άρα δράσεις ή μη δράσεις που προκύπτουν απ΄ τα συναισθήματα, άρα αποτελέσματα που προκύπτουν από τις δράσεις ή τις μη δράσεις, ας ρωτήσουμε: “Τι καλό μπορεί να προκύψει από όλα αυτά; Πώς μπορούν όσα συμβαίνουν να αποτελέσουν ευκαιρία;”, “Τι έχουμε να μάθουμε από όσα γίνονται;”.

Αφού αλλάξουμε τη μετάφρασή μας, ήρθε η ώρα να αλλάξουμε την αντίδρασή μας. Ο δεύτερος τρόπος να κυριαρχήσουμε πάνω στα γεγονότα.

“Ορίζοντας την αντίδρασή σου στην ατυχία σου, ορίζεις την τύχη σου”. Ή αν προτιμάς: “Η αντίδρασή μας στην τυχαιότητα είναι που μετατρέπει την τύχη σε επιλογή”. Ποια πρέπει αν είναι η αντίδρασή μας; Να επιλέξουμε τη νηφαλιότητα έναντι της τρομοκρατίας, την πολιτισμένη δράση έναντι των βεβιασμένωνκινήσεων, την αλληλοβοήθεια έναντι του διχασμού.

Πώς θέλουμε να θυμόμαστε σε δέκα χρόνια αυτές τις ημέρες; Πώς θέλουμε τα εγγόνια μας να θυμούνται τη συμπεριφορά μας αυτές τις ώρες που διανύουμε; Σαν την πιο ειρηνική και ταυτόχρονα επαναστατική δράση των τελευταίων εκατό χρόνων, που άλλαξε την Ελλάδα, την Ευρώπη, τον κόσμο ή σαν μια θυματική συμπεριφορά φοβισμένου και δουλοπρεπή ανθρωπίσκου;

Θα το φωνάξω και πάλι προς κάθε κατεύθυνση:

‘’Η προσωπική ανάπτυξη είναι η σπουδαιότερη μορφή επανάστασης’’

tumblr_inline_nqqx6iebxA1r1cwub_500

Ψυχραιμία, αισιοδοξία, ενότητα και υπευθυνότητα λοιπόν. Αυτό σημαίνει προσωπική ανάπτυξη στην συγκεκριμένη περίπτωση.

“Η ανάληψη της ευθύνης είναι το πρώτο βήμα για αριστουργηματικά αποτελέσματα”. Να χαίρεσαι όταν φταις γιατί “φταίω” σημαίνει “έχω τη δύναμη να αλλάξω αυτό που μου συμβαίνει” και “έχω την ευθύνη” σημαίνει “μπορώ να επηρεάσω πράγματα και καταστάσεις”.

Ας έχουμε πίστη ότι κάτι καλύτερο θα έρθει ασκώντας το δικαίωμα που μας δόθηκε (αν δεν αλλάξει κάτι μέχρι την Κυριακή). Είτε το θεωρείς καλό είτε όχι, είναι ένα δικαίωμα. Μπορείς να το αρνηθείς, να γκρινιάζεις που σου δόθηκε ή να το χρησιμοποιήσεις σαν όπλο για να επηρεάσεις θετικά τη χώρα, τον συνάνθρωπό σου, τον εαυτό σου. Πρώτα τη χώρα, έπειτα τους συνανθρώπους σου, έπειτα τον εαυτό σου. Επηρεάζοντας θετικά τη χώρα, επηρεάζεις θετικά τους συνανθρώπους σου. Επηρεάζοντας θετικά τους συνανθρώπους σου αποκτάς πολλούς συμμάχους. Άρα επηρεάζεις θετικά τον εαυτό σου. Δεν είναι δική μου δουλειά να σου πω τι θα ψηφίσεις αλλά πως:

Η ψήφος αποτελεί έκφραση ευθύνης και πως η ευθύνη συνοδεύεται πάντα από απόλυτη δύναμη. Έχουμε δύναμη. Απόλυτη δύναμη. Κάθε ενωτικός λόγος, ενωτική πράξη, νηφάλια κίνηση, πράξη αλληλοβοήθειας, είναι και μια ένδειξη της απόλυτης δύναμής μας. Κάθε νηφάλια ψήφος – όποια κι αν είναι αυτή – με γνώμονα όχι το μικροσυμφέρον μας αλλά το μακροπρόθεσμο συμφέρον της χώρας και των συνανθρώπων μας, αποτελεί ένδειξη δύναμης.

Σκεπτόμενος το διπλανό σου, σκέπτεσαι εσένα κι αυτό γιατί ισχύει η καθολική αξία:

tumblr_inline_nqqx6zN4jn1r1cwub_500

‘’Δώσε περισσότερα από όσα λαμβάνεις και θα λάβεις περισσότερα από όσα έδωσες’’

“Το πιο σημαντικό στοιχείο στο περιβάλλον σου είσαι εσύ. Κι αυτό γιατί αν εσύ δεν υπάρχεις, δεν υπάρχει και τίποτα άλλο για να θεωρήσεις σημαντικό. Από την άλλη, από το περιβάλλον σου, ένα μόνο στοιχείο μπορείς να ελέγξεις απόλυτα. Εσένα. Κι αφού εσύ είσαι το πιο σημαντικό συστατικό στοιχείο του περιβάλλοντός σου, ελέγχοντας εσένα, ουσιαστικά ελέγχεις το περιβάλλον σου”.  

Σχετικό με το παραπάνω:
“Ο μόνος λόγος για να προσαρμοστείς στο περιβάλλον σου είναι για να έχεις κάπου να σταθείς στην προσπάθεια σου να προσαρμόσεις το περιβάλλον σου σε σένα. Ο μόνος λόγος να συμβιβαστείς με μια κατάσταση είναι γιατί είναι καλύτερη από αυτή που είχες φανταστεί ότι θέλεις να δημιουργήσεις”.

Κάτι ακόμα:

“Είτε χρωστάς είτε όχι, ο ήλιος πάλι θα λάμψει στον ουρανό. Αν δεν απολαύσεις τον ήλιο, δε θα αλλάξει το ότι χρωστάς. Αν όμως απολαύσεις τον ήλιο, όχι μόνο σταματάς να χρωστάς τη στιγμή εκείνη, αλλά γίνεσαι ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο. Το κέρδος σου είναι η στιγμή”.

Στη θέση του “χρωστάς”, μπορείς να βάλεις “Δεν έχω χρήματα στην τράπεζα, δεν έχω χρήματα γενικά, δεν βγάζει το ΑΤΜ, έχασα τη δουλειά μου,…”.

Κάτι τελευταίο:

Όσα χρήματα κι αν χάσεις, μπορείς να τα ξανακερδίσεις. Αν χάσεις χρόνο δεν θα τον ξανακερδίσεις ποτέ. Και ο άνθρωπος που ασχολείται με το πρόβλημα και όχι με τη λύση, χάνει χρόνο. Χρόνο από τη ζωή του. Εστίασε στη λύση! Όσο δύσκολο κι αν σου φαίνεται. Όσο δύσκολο κι αν είναι. Γι’ αυτό αξίζει. Γιατί είναι δύσκολο. Εστιάζοντας στη λύση, η λύση θα μεγαλώσει τόσο (άλλωστε όπου εστιάζεις, αυτό μεγαλώνει) που στο τέλος θα ξεχάσεις ποιο ήταν το πρόβλημα.

Η λύση είσαι ΕΣΥ αγαπημένε φίλε, αγαπημένη φίλη! Εσύ, εγώ, εμείς! Όλοι. Όλοι εμείς!

Σε αφήνω με το παρακάτω.

“Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και ανασταίνεται πρώτη όταν βρεθούν πέντε άνθρωποι να πουν ΟΧΙ σε όσα μας σκοτώνουν και ΝΑΙ σε όσα μας ενώνουν. Και οι πέντε γίνουν εκατό και οι εκατό γίνουν χίλιοι και χίλιοι γίνουν όλοι και οι όλοι γίνουμε ΕΜΕΙΣ”. 

Το ξέρω ότι είπα ότι θα σε αφήσω με το παραπάνω, αλλά ο πειρασμός να προσθέσω κάτι ακόμα είναι μεγάλος. Ναι, το αποφάσισα, δεν μπορεί να λείπει η πιο κάτω πρόταση. Μα πιο πολύ το αποφάσισε εκείνη καθώς τα γράμματά της επέλεξαν για τελευταίο τους καταφύγιο το παρόν ψηφιακό χαρτί.

“Αλλάζοντας έναν, που θα αλλάξει μία, που θα αλλάξει έναν…, αλλάζεις τον κόσμο. Μην ξεχάσεις να ξεκινήσεις από το “ΕΓΩ”.

«ΕΣΥ κι ΕΓΩ! Η απόλυτη λύση στην κρίση των ΑΤΜ και του δημοψηφίσματος».

Σχετικότατα άρθρα:

Τα παιδιά μας είναι οι πολιτικοί του μέλλοντος.

 

“Η αλήθεια πίσω από τις οργισμένες συζητήσεις των πολιτικών”

 

“Να σκεφτώ το γιο μου ή τα παιδιά του;”